Poštovani klijenti i suradnici, želimo vas obavijestiti da će svi naši uredi u petak, 29. ožujka, raditi skraćeno do 12 sati.
Na raspolaganju vam stojimo od utorka, 2. travnja, u redovnom radnom vremenu. Hvala na razumijevanju.
Sudski tumači i prevoditelji Court interpreters and translators
LINGUA-SOFT Blog
Početna / LINGUA-SOFT Blog

Znanje stranih jezika održava mozak mladim

7 ožujka, 2013

Razni su razlozi iz kojih ljudi uče strane jezike: jer im se neki jezik sviđa, jer žele upoznati kulturu te zemlje, zbog boljih poslovnih mogućnosti, života u inozemstvu, želje za novim znanjima i sl.

No, prema nekim istraživanjima provedenima na Sveučilištu u Tel Avivu, postoji još jedan dobar razlog za učenje stranih jezika: poznavanje više stranih jezika pomaže u usporavanju starenja mozga.

Ovo je istraživanje provedeno među ispitanicima u dobi od 75 do 95 godina i rezultati su pokazali da je mozak onih ispitanika koji su znali više stranih jezika u mnogo boljoj formi.

Zdravlje mozga, pokazalo se, nije ovisilo o stupnju obrazovanja nego isključivo o broju stranih jezika kojima su ispitanici vladali.

Štoviše, neki od ispitanika s boljim rezultatima bili su iznimno niskog obrazovanja, ali s aktivnim znanjem više stranih jezika. Dakle, ako obrazovanje pomaže spriječiti starenje mozga, čimbenik koji u tome pomaže još više strani su jezici.

Ovi su rezultati zapravo sasvim logični jer osobe koje govore više jezika češće vježbaju kognitivnu sferu mozga od osoba koje se služe samo jednim jezikom, zbog čega postoji manja mogućnost da će u starijoj dobi imati kognitivnih problema.

stovremeno korištenje više jezika pomaže u stvaranju novih veza u mozgu te ga tako održava u formi.

Zbog toga je učenje i korištenje stranih jezika korisno u bilo kojoj životnoj dobi, ako već ne iz drugih, onda barem iz zdravstvenih razloga.

phone-handsetmenu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram