Poštovani klijenti i suradnici, želimo vas obavijestiti da će svi naši uredi u petak, 29. ožujka, raditi skraćeno do 12 sati.
Na raspolaganju vam stojimo od utorka, 2. travnja, u redovnom radnom vremenu. Hvala na razumijevanju.
Sudski tumači i prevoditelji Court interpreters and translators
LINGUA-SOFT Blog
Početna / LINGUA-SOFT Blog

10 najraširenijih svjetskih jezika

7 ožujka, 2013

Jeste li se ikada pitali koji svjetski jezici imaju najviše govornika, kako u zemljama gdje su službeni, tako i diljem svijeta gdje ih uče kao strane jezike?

Vjerojatno u sebi možete nabrojiti 5 ili 10 približno najpopularnijih jezika, no jesu li baš ti jezici najrašireniji ili će vas stvarni podaci iznenaditi?

Donosimo izbor deset jezika koji se u svijetu najviše govore i najradije uče pa možete provjeriti jesu li vaše pretpostavke bile točne.

Na desetom je mjestu njemački jezik. Mnogi bi ga zasigurno smjestili više na ovome popisu, no u vrijeme 2. svjetskog rata popularnost njemačkoga, do tada vrlo raširenoga jezika u Europi, pala je.

Iako su u današnje vrijeme ugled i popularnost njemačkoga jezika ponovno porasli, trenutačno se nalazi na samome dnu popisa najpopularnijih svjetskih jezika.

Nešto rašireniji od njemačkoga japanski je jezik, koji se nalazi na 9. mjestu ne samo zbog velike populacije Japana i područja koje je okupirao prije i za vrijeme 2. svjetskog rata, nego i zbog sve većeg broja entuzijasta koji uče japanski kao strani jezik u cijelome svijetu.

Osmo mjesto zauzima ruski, koji je službeni jezik na teritoriju Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Kirgistanske Republike, Republika Kazahstana i Uzbekistana, a vrlo je raširen i u Ukrajini, Moldaviji, Latviji, Republici Tadžikistanu, Turkmenistanu i Estoniji.

Slijedi portugalski, na sedmome mjestu. Portugalski jezik najrašireniji je u Brazilu i Portugalu, gdje je službeni jezik, uči se kao strani jezik u mnogim europskim zemljama, a kao neslužbeni jezik vrlo je raširen u afričkim zemljama.

Na šestom je mjestu bengalski jezik, indoarijski jezik koji se kao službeni jezik govori u Bangladešu, Zapadnom Bengalu i indijskim državama Tripuriju i Assamu. Ovaj jezik govore gotovo isključivo njegovi izvorni govornici, rijetko se uči kao strani jezik.

Peto mjesto zauzima još jedan indijski jezik, hindi. Hindi i bengalski jezik dva su najraširenija službena jezika u Indiji (od njih ukupno 22).

Visoko četvrto mjesto zauzima arapski, koji je službeni jezik u čak 26 zemalja u Aziji, Africi i na Bliskome istoku.

Arapski su jezik i kultura u povijesti imali snažan utjecaj na Europu, o čemu danas svjedoče brojni arabizmi u mnogim europskim jezicima, iako se arapski u europskim zemljama uči vrlo rijetko.

Na trećem je mjestu nešto manje egzotičan jezik. Riječ je o engleskome, jeziku poslovnoga svijeta i medija, vjerojatno najpopularnijem stranom jeziku koji se uči gotovo u cijelome svijetu.

Iznad engleskoga smjestio se španjolski jezik. Španjolski zauzima drugo mjesto zahvaljujući velikom broju govornika u Španjolskoj i zemljama Latinske Amerike. Također je drugi najviše govoren jezik u SAD-u.

Na prvome mjestu ovoga popisa nalazi se, naravno, kineski, kao službeni jezik Narodne Republike Kine, Singapura i Tajvana.

Kineski mnogi smatraju jezikom budućnosti, pogotovo u poslovnome svijetu. Kineski je jezik sve popularniji i kao strani jezik u mnogim zemljama svijeta.

phone-handsetmenu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram