8. travnja – Svjetski dan Roma

8. travnja 1971. godine u Londonu je održan prvi Svjetski kongres Roma, na kojem je verificiran naziv Romi. Od tog se događaja odlukom Ujedinjenih naroda taj datum obilježava kao Svjetski dan Roma.

Danas u Europi živi 12 milijuna Roma. Iako čine najveću europsku manjinsku zajednicu (više od 5% stanovništva Europe pripadnici su romske manjine), često su tretirani kao građani drugog reda. Brojne romske organizacije, vlade i pojedinci posljednjih godina pokušavaju promijeniti sliku o Romima, ali napredak je neznatan. Ipak, usprkos svim stradanjima, taj nomadski narod uspio je održati nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje te kroz povijest ostaviti trag u svim svjetskim kulturama.

Romski jezik smješta se u porodicu dravidskih jezika sjeverozapadne Indije, što je zaključeno na temelju komparacija s tamošnjim jezicima. Sastoji se od brojnih dijalekata oblikovanih pod utjecajem jezika zemalja u kojima Romi žive, a standardni romski jezik ne postoji. Ne postoji književna tradicija pa tako ni pisana povijest romskog jezika. Jezici pojedinih romskih skupina vrlo su različiti pa se njihovi pripadnici često ne mogu razumjeti. Donosimo brojeve od 1 do 10 na romskom jeziku.

1 – jekh
2 – duj
3 – trin
4 – štar
5 – pandž
6 – šov
7 – efta
8 – ohto
9 – enja
10 – deš

Ovo su samo neki od klijenata koji su vrlo zadovoljni sa našim prijevodima - Pliva, Allianz, PBZ, Tisak, Lufthansa itd.

Kliknite ovdje kako bi zatražili besplatnu procjenu svog dokumenta.         Nazovite nas na naš besplatni telefon 0800 1118          Ponosni smo vlasnici certifikata ISO9001 za kvalitetu           Ovo je naša Facebook stranica           Ovo je Google+ profil vlasnice, Mine Ivete Brčić

Navigacija »