Hrvatski jezik postaje 24. službeni jezik Europske unije

Početkom ovoga mjeseca, točnije, 5. studenoga 2010. okončani su pregovori između Republike Hrvatske i Europske unije vezani uz priznanje hrvatskoga jezika kao jednog od službenih jezika Unije. Dogodilo se to na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji Hrvatske i EU, na kojoj je zatvoreno poglavlje Ustanove.

Kako je u petak dogovoreno, nakon što Hrvatska bude kao punopravna članica primljena u Europsku uniju, hrvatski će jezik biti priznat kao 24. službeni jezik EU. U svim će se dokumentima gdje se spominju jezici dodati i hrvatski jezik.

Prema europskom zakonodavstvu, službeni jezik zemlje članice istovremeno je i službeni jezik Unije. Priznanjem hrvatskoga jezika kao službenog on se izjednačava sa svim ostalim službenim jezicima Unije, a građani Hrvatske moći će se na svome jeziku obraćati institucijama EU i dobivati odgovore također na hrvatskom jeziku. Inicijativa da se zbog uštede na prevoditeljima bliski jezici poput hrvatskog i srpskog spoje u jedan jezik, kao suprotna europskim zakonskim regulativama, nije prošla.

Danas, kad Europska unija ima 23 službena jezika, postoji 506 mogućih kombinacija prevođenja.

Ovo su samo neki od klijenata koji su vrlo zadovoljni sa našim prijevodima - Pliva, Allianz, PBZ, Tisak, Lufthansa itd.

Kliknite ovdje kako bi zatražili besplatnu procjenu svog dokumenta.         Nazovite nas na naš besplatni telefon 0800 1118          Ponosni smo vlasnici certifikata ISO9001 za kvalitetu           Ovo je naša Facebook stranica           Ovo je Google+ profil vlasnice, Mine Ivete Brčić

Navigacija »