Izrazi za snijeg u inuitu, jeziku Eskima

U narodu se vjeruje da Eskimi imaju širok raspon riječi koje označavaju snijeg. Taj podatak zvuči iznimno zanimljivo i neobično, no, u odnosu na „legendu“, stvarnost je razočaravajuća: u inuitu, jeziku Eskima, snijeg označavaju samo dvije riječi:qanniq– (u nekim dijalektima qanik-), koja izražava glagol sniježiti, i aput, koja označava samu tvar snijeg.

Pogreška je posljedica neispravnog čitanja inuita, koji je polisintetičan, što znači da je u stanju tvoriti duge i komplicirane riječi dodavanjem raznih afikasa. Oni mijenjaju semantičku ili sintaktičku prirodu početne riječi te je u nekim slučajevima obogaćuju i preciziraju do detalja; to je složen i zahtjevan proces za koji bi u drugim jezicima trebalo upotrijebiti čitave rečenice.

eskimi

No, Eskimi doista imaju jednu nevjerojatnu jezičnu posebnost. Gotovo u svim jezicima svijeta pojavljuje se barem jedna riječ koja označava rat: war u engleskome, guerre u francuskome,luftë u albanskome, válka u češkome, sõda u estonskome, digmaan u filipinskome, sota u finskome, cogadh u irskome, karo u litavskome, karš u letonskome, stríð u islandskome, krig u norveškome, wojna u poljskome, război u rumunjskome… Ovaj bi se popis, nažalost, mogao nastaviti unedogled.

U inuitu, međutim, ne postoji riječ za rat, s obzirom na to da se eskimska kultura temelji na miru, ljubavi prema bližnjemu, apsolutnom poštovanju prema prirodi i strogom poštovanju njezinih zakona. To bi mogla biti važna lekcija za sve svjetske narode.

Ovo su samo neki od klijenata koji su vrlo zadovoljni sa našim prijevodima - Pliva, Allianz, PBZ, Tisak, Lufthansa itd.

Kliknite ovdje kako bi zatražili besplatnu procjenu svog dokumenta.         Nazovite nas na naš besplatni telefon 0800 1118          Ponosni smo vlasnici certifikata ISO9001 za kvalitetu           Ovo je naša Facebook stranica           Ovo je Google+ profil vlasnice, Mine Ivete Brčić

Navigacija »