Mademoiselle otišla iz francuskoga jezika

Francuski jezik nedavno se službeno oprostio od riječi mademoiselle, i to bez finih manira i rukoljuba. Francuski je premijer jednostavno objavio da je vlada odlučila izbaciti mademoiselleiz službene upotrebe.

Kao objašnjenje naveo je činjenicu da ta riječ nepotrebno naglašava bračni status žene na koju se odnosi i kako je riječ o jezičnoj nepravdi, jer u francuskome ne postoji, niti je u povijesti postojao, muški ekvivalent tom izrazu. Riječ moiseau označava mušku osobu, bez obzira na dob i bračni status. Francuz neće mladu mušku osobu osloviti, primjerice, kao mondamoiseau.

Ova odluka francuske vlade nije prvi takav slučaj u Europi. U engleskome je jeziku također razlika između Mrs. i Miss, posebice u službenim dokumentima, spretno zamijenjena jedinstvenim oblikom Ms, dok se u talijanskome u službenim dokumentima izbjegava korištenje titula gospodina, gospođe ili gospođice prije osobnih imena, u njemačkome je riječ fräuleinizbačena iz službene upotrebe (i to još davne 1972. godine), a ista je i sudbina gospođice u hrvatskom jeziku. Ovakve su odluke u skladu s naputkom Europske unije o borbi protiv jezičnog seksizma i o potrebi za korištenjem rodno neutralnog rječnika, pogotovo u poslovnome svijetu.

Iako je riječ o svojevrsnoj „emancipaciji jezika“, mnogi ipak pomalo tuguju za mademoiselle. Kao i riječ gospođica u hrvatskome, ova francuska riječ ipak podrazumijeva i kompliment ženskoj osobi kojoj je upućena, dio je tradicije na koju smo navikli, a mnogima je i draga. Zato treba naglasiti da je ova promjena vezana samo uz službenu upotrebu jezika i da u svakodnevnoj komunikaciji ne treba očekivati prestanak uljudnosti i komplimenata koji su podjednako dragi i muškarcima i ženama.

Ovo su samo neki od klijenata koji su vrlo zadovoljni sa našim prijevodima - Pliva, Allianz, PBZ, Tisak, Lufthansa itd.

Kliknite ovdje kako bi zatražili besplatnu procjenu svog dokumenta.         Nazovite nas na naš besplatni telefon 0800 1118          Ponosni smo vlasnici certifikata ISO9001 za kvalitetu           Ovo je naša Facebook stranica           Ovo je Google+ profil vlasnice, Mine Ivete Brčić

Navigacija »