Ujedinjeni u različitosti – himna Europske unije

Ujedinjeni u različitosti“, geslo Europske unije, prvi je put korišteno 2000. godine, a odnosi se na ujedinjenost Europljana u zajedničkom nastojanju oko postizanja mira i napretka te činjenicu da su mnoge različite kulture, tradicije i jezici Europe u biti bogatstvo kontinenta.

Zanimljiva je činjenica da je europski moto jednak geslu Južnoafričke Republike sastavljenom na izumrlom jeziku /Xam, koje je usvojeno 27. travnja 2000. godine: „!ke e: /xarra //ke“ tegeslu Indonezije „Bhinneka Tunggal Ika“, što se prevodi kao „Jedinstvo u različitosti“. Naposljetku, sličan je i prvom od dvaju službenih gesla Sjedinjenih Američkih Država usvojenom 1776. godine – „E pluribus unum“, što na latinskom znači „Iz mnogih, jedno“.

Kada je riječ o prevođenju i samoj kvaliteti prijevoda, primijeniti u praksi moto „Ujedinjeni u različitosti“ znači dovoljno dobro poznavati strani jezik na koji ili s kojega se prevodi te uspjeti u svakom segmentu prijevoda na najbolji mogući način prenijeti smisao izvornog teksta, i onda kada kulturne razlike to čine nimalo lakim pothvatom. Naime, kultura i jezik dvije su strane iste medalje. Često je moguće ući u srž stranog jezika samo onda kada se doista shvaća kultura njegovih govornika, a za to je potrebno duže vrijeme boraviti u stranoj državi, suživjeti se s njezinim narodom.

Takva je i životna priča mnogih od članova LINGUA-SOFT tima, koji i dalje iz različitih životnih razloga održavaju stalne kontakte sa stranim suradnicima, prijateljima, rodbinom… Mnoštvo je to različitih ljudi, kultura i tradicija koji u zajedničkom nastojanju za kreativnim stvaranjem, napretkom i komunikacijom sviraju unisono. Došlo je vrijeme da srušimo granice u svakom smislu riječi!

bugarski: Единство в многообразието
češki: Jednotná v rozmanitosti
danski: Forenet i mangfoldighed
engleski: United in diversity
estonski: Ühinenud mitmekesisuses
finski: Moninaisuudessaan yhtenäinen
francuski: Unie dans la diversité
grčki: Ενωμένοι στην πολυμορφία
hrvatski: Ujedinjeni u različitosti
irski: Aontaithe san éagsúlacht
latvijski: Vienoti daudzveidībā
litavski: Suvienijusi įvairovę
mađarski: Egység a sokféleségben
malteški: Magħquda fid-diversità
nizozemski: In verscheidenheid verenigd
njemački: In Vielfalt geeint
poljski: Zjednoczeni w różnorodności
portugalski: Unidade na diversidade
rumunjski: Unitate în diversitate
slovački: Zjednotení v rozmanitosti
slovenski: Združeni v različnosti
španjolski: Unidos en la diversidad
švedski: Förenade i mångfalden
talijanski: Uniti nella diversità

Ovo su samo neki od klijenata koji su vrlo zadovoljni sa našim prijevodima - Pliva, Allianz, PBZ, Tisak, Lufthansa itd.

Kliknite ovdje kako bi zatražili besplatnu procjenu svog dokumenta.         Nazovite nas na naš besplatni telefon 0800 1118          Ponosni smo vlasnici certifikata ISO9001 za kvalitetu           Ovo je naša Facebook stranica           Ovo je Google+ profil vlasnice, Mine Ivete Brčić

Navigacija »