Poštovani klijenti i suradnici, želimo vas obavijestiti da će svi naši uredi u petak, 31. svibnja, biti zatvoreni.
Na raspolaganju vam stojimo od ponedjeljka, 3. lipnja, u redovnom radnom vremenu. Hvala na razumijevanju.
Sudski tumači i prevoditelji Court interpreters and translators
LINGUA-SOFT Blog
Početna / LINGUA-SOFT Blog

8. travnja – Svjetski dan Roma

8 travnja, 2013

8. travnja 1971. godine u Londonu je održan prvi Svjetski kongres Roma, na kojem je verificiran naziv Romi. Od tog se događaja odlukom Ujedinjenih naroda taj datum obilježava kao Svjetski dan Roma.

Danas u Europi živi 12 milijuna Roma. Iako čine najveću europsku manjinsku zajednicu (više od 5% stanovništva Europe pripadnici su romske manjine), često su tretirani kao građani drugog reda. Brojne romske organizacije, vlade i pojedinci posljednjih godina pokušavaju promijeniti sliku o Romima, ali napredak je neznatan. Ipak, usprkos svim stradanjima, taj nomadski narod uspio je održati nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje te kroz povijest ostaviti trag u svim svjetskim kulturama.

Romski jezik smješta se u porodicu dravidskih jezika sjeverozapadne Indije, što je zaključeno na temelju komparacija s tamošnjim jezicima. Sastoji se od brojnih dijalekata oblikovanih pod utjecajem jezika zemalja u kojima Romi žive, a standardni romski jezik ne postoji. Ne postoji književna tradicija pa tako ni pisana povijest romskog jezika. Jezici pojedinih romskih skupina vrlo su različiti pa se njihovi pripadnici često ne mogu razumjeti. Donosimo brojeve od 1 do 10 na romskom jeziku.

1 – jekh
2 – duj
3 – trin
4 – štar
5 – pandž
6 – šov
7 – efta
8 – ohto
9 – enja
10 – deš

phone-handsetmenu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram