Poštovani klijenti i suradnici, želimo vas obavijestiti da će svi naši uredi u petak, 29. ožujka, raditi skraćeno do 12 sati.
Na raspolaganju vam stojimo od utorka, 2. travnja, u redovnom radnom vremenu. Hvala na razumijevanju.
Sudski tumači i prevoditelji Court interpreters and translators
LINGUA-SOFT Blog
Početna / LINGUA-SOFT Blog

Hrvatski jezik postaje 24. službeni jezik Europske unije

7 travnja, 2013

Početkom ovoga mjeseca, točnije, 5. studenoga 2010. okončani su pregovori između Republike Hrvatske i Europske unije vezani uz priznanje hrvatskoga jezika kao jednog od službenih jezika Unije. Dogodilo se to na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji Hrvatske i EU, na kojoj je zatvoreno poglavlje Ustanove.

Kako je u petak dogovoreno, nakon što Hrvatska bude kao punopravna članica primljena u Europsku uniju, hrvatski će jezik biti priznat kao 24. službeni jezik EU. U svim će se dokumentima gdje se spominju jezici dodati i hrvatski jezik.

Prema europskom zakonodavstvu, službeni jezik zemlje članice istovremeno je i službeni jezik Unije. Priznanjem hrvatskoga jezika kao službenog on se izjednačava sa svim ostalim službenim jezicima Unije, a građani Hrvatske moći će se na svome jeziku obraćati institucijama EU i dobivati odgovore također na hrvatskom jeziku. Inicijativa da se zbog uštede na prevoditeljima bliski jezici poput hrvatskog i srpskog spoje u jedan jezik, kao suprotna europskim zakonskim regulativama, nije prošla.

Danas, kad Europska unija ima 23 službena jezika, postoji 506 mogućih kombinacija prevođenja.

phone-handsetmenu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram