Poštovani klijenti i suradnici, želimo vas obavijestiti da će svi naši uredi u petak, 31. svibnja, biti zatvoreni.
Na raspolaganju vam stojimo od ponedjeljka, 3. lipnja, u redovnom radnom vremenu. Hvala na razumijevanju.
Sudski tumači i prevoditelji Court interpreters and translators
LINGUA-SOFT Blog
Početna / LINGUA-SOFT Blog

Kamo Hrvati ne mogu putovati bez vize

7 ožujka, 2013

Kad razmišljamo o putovanjima u inozemstvo i planiramo godišnji odmor, najčešće ne razmišljamo o birokraciji. Nažalost, ponekad je to neizbježno. Za posjet mnogim zemljama dovoljna nam je putovnica (za neke čak i samo osobna iskaznica), no planiranje putovanja za neka odredišta malo je zahtjevniji posao.

Hrvati trebaju vizu za ulazak u gotovo 120 država svijeta, što znači prikupljanje potrebne dokumentacije, zatim izradu ovjerenog prijevoda na jezik države koju planiramo posjetiti i naposljetku čekanje koje često traje tjednima.

S druge strane, i popis zemalja čijim je građanima potrebna viza za posjet Hrvatskoj (prema Uredbi o viznom sustavu iz 2012. godine) sadrži više od 120 svjetskih država, među kojima su i Ukrajina, Kosovo, Rusija, Kina, Kraljevina Maroko, Kuba i Indija. To, međutim, nije prevelika utjeha za hrvatske ljubitelje putovanja.

Među zemljama koje ne možemo posjetiti bez vize najviše je egzotičnih odredišta poput Kuvajta, Afganistana ili Burkine Faso, ali na ovome se popisu nalaze i mnoge zemlje koje Hrvati relativno često odabiru kao mjesto za odmor, poput Australije, Egipta ili Kine.

Dobra je vijest da bez vize možemo posjetiti sve zemlje Europske unije, a posljednja zemlja pripadnica EU koja je ukinula vizu za Hrvatsku (2006. godine) jest Velika Britanija. Viza od prije nekoliko godina nije potrebna ni za posjet Meksiku, Kanadi i Brazilu.

S podužeg popisa zemalja za koje Hrvati trebaju vizu izdvajamo 10 koje su među popularnim uobičajenim i egzotičnim odredištima za hrvatske posjetitelje:

1. Australija
2. Egipat
3. Filipini
4. Indija
5. Kina
6. Kuba
7. Maldivi
8. Rusija
9. SAD
10. Tajland

Podatke o ostalim zemljama za koje je potrebna viza možete pronaći na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova (Pregled viznog sustava RH).

Neka vas ovaj popis ne obeshrabri nego vam posluži kao informacija o tome za koja se putovanja pri planiranju morate naoružati dodatnim strpljenjem.

phone-handsetmenu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram