Poštovani klijenti i suradnici, želimo vas obavijestiti da će svi naši uredi u petak, 29. ožujka, raditi skraćeno do 12 sati.
Na raspolaganju vam stojimo od utorka, 2. travnja, u redovnom radnom vremenu. Hvala na razumijevanju.
Sudski tumači i prevoditelji Court interpreters and translators
LINGUA-SOFT Blog
Početna / LINGUA-SOFT Blog

ST. PATRICK’S DAY u Irskoj

17 ožujka, 2013

Današnji datum, 17. ožujka, u Irskoj se slavi kao Dan svetog Patrika. Irski nacionalni praznik vrlo je popularan u cijelom svijetu i stanovnici brojnih država rado ga obilježavaju.

Poznato je da se uz Dan svetog Patrika – St. Patrick’s Day – veže simbol djeteline, veliki zeleni šeširi, irska glazba i ispijanje piva, po mogućnosti u nekom od pubova.

Malo je manje poznato da sveti Patrik uopće nije bio Irac već Britanac, da je rođen 387. a umro 467. godine te da je punih trideset godina širio kršćanstvo po Irskoj. Presveto je Trojstvo pojašnjavao pomoću – djeteline.

Iako irski jezik trenutno nije među jezicima koje naši sudski tumači i prevoditelji prevode, ipak znamo nekoliko riječi tog jezika, koje bi vam mogle poslužiti ako se nađete u kakvom irskom pubu. A irski su pubovi poznati po izvrsnoj hrani i još boljem pivu. Sláinte! (Živjeli!)

beoir = pivo
fíon = vino
an t-uisce = voda
bainne = mlijeko
tae = čaj
caife = kava
an t-arán = kruh
an t-im = maslac
subh = marmelada
siúcra = šećer
salann = sol
piobar = papar

citseap = kečap
an fheoil = meso
na pónairí = grah
na glasraí = povrće
an ubh = jaje
an t-anraith = juha
toradh = voće
an t-oráiste = naranča
an t-úll = jabuka
tráta = rajčica
milseáin = slatkiši
císte = kolač

phone-handsetmenu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram