Poštovani klijenti i suradnici, želimo vas obavijestiti da će svi naši uredi u petak, 31. svibnja, biti zatvoreni.
Na raspolaganju vam stojimo od ponedjeljka, 3. lipnja, u redovnom radnom vremenu. Hvala na razumijevanju.
Sudski tumači i prevoditelji Court interpreters and translators
LINGUA-SOFT Blog
Početna / LINGUA-SOFT Blog

Ujedinjeni u različitosti - himna Europske unije

10 ožujka, 2013

"Ujedinjeni u različitosti", geslo Europske unije, prvi je put korišteno 2000. godine, a odnosi se na ujedinjenost Europljana u zajedničkom nastojanju oko postizanja mira i napretka te činjenicu da su mnoge različite kulture, tradicije i jezici Europe u biti bogatstvo kontinenta.

Zanimljiva je činjenica da je europski moto jednak geslu Južnoafričke Republike sastavljenom na izumrlom jeziku /Xam, koje je usvojeno 27. travnja 2000. godine: „!ke e: /xarra //ke“ tegeslu Indonezije „Bhinneka Tunggal Ika“, što se prevodi kao „Jedinstvo u različitosti“. Naposljetku, sličan je i prvom od dvaju službenih gesla Sjedinjenih Američkih Država usvojenom 1776. godine – „E pluribus unum“, što na latinskom znači „Iz mnogih, jedno“.

Kada je riječ o prevođenju i samoj kvaliteti prijevoda, primijeniti u praksi moto „Ujedinjeni u različitosti“ znači dovoljno dobro poznavati strani jezik na koji ili s kojega se prevodi te uspjeti u svakom segmentu prijevoda na najbolji mogući način prenijeti smisao izvornog teksta, i onda kada kulturne razlike to čine nimalo lakim pothvatom. Naime, kultura i jezik dvije su strane iste medalje. Često je moguće ući u srž stranog jezika samo onda kada se doista shvaća kultura njegovih govornika, a za to je potrebno duže vrijeme boraviti u stranoj državi, suživjeti se s njezinim narodom.

Takva je i životna priča mnogih od članova LINGUA-SOFT tima, koji i dalje iz različitih životnih razloga održavaju stalne kontakte sa stranim suradnicima, prijateljima, rodbinom… Mnoštvo je to različitih ljudi, kultura i tradicija koji u zajedničkom nastojanju za kreativnim stvaranjem, napretkom i komunikacijom sviraju unisono. Došlo je vrijeme da srušimo granice u svakom smislu riječi!

bugarski: Единство в многообразието
češki: Jednotná v rozmanitosti
danski: Forenet i mangfoldighed
engleski: United in diversity
estonski: Ühinenud mitmekesisuses
finski: Moninaisuudessaan yhtenäinen
francuski: Unie dans la diversité
grčki: Ενωμένοι στην πολυμορφία
hrvatski: Ujedinjeni u različitosti
irski: Aontaithe san éagsúlacht
latvijski: Vienoti daudzveidībā
litavski: Suvienijusi įvairovę
mađarski: Egység a sokféleségben
malteški: Magħquda fid-diversità
nizozemski: In verscheidenheid verenigd
njemački: In Vielfalt geeint
poljski: Zjednoczeni w różnorodności
portugalski: Unidade na diversidade
rumunjski: Unitate în diversitate
slovački: Zjednotení v rozmanitosti
slovenski: Združeni v različnosti
španjolski: Unidos en la diversidad
švedski: Förenade i mångfalden
talijanski: Uniti nella diversità

phone-handsetmenu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram